Waterpolo bij de Futen Amstelveen

Waterpolo is een leuke teamsport waarbij het uitgangspunt is om altijd 1 doelpunt meer te scoren dan de tegenstander! Het spelletje wordt gespeeld met 2 teams die tegen elkaar spelen (in het water te onderscheiden door de witte en de blauwe caps). Ieder team bestaat uit 7 spelers (1 keeper en 6 veldspelers). Ook zijn er tijdens wedstrijden tot 6 wisselspelers mogelijk (welke de gehele westrijd lang, onbeperkt doorgewisseld kunnen worden)

Waterpolo wordt vaak gezien als een ruwe en harde sport. Het tegenovergestelde is juist waar. Blessures komen nauwelijks voor en omdat er altijd 1 of 2 scheidsrechters op de kant staan wordt er strikt op toegezien dat er geen nare overtredingen gemaakt worden. Omdat er in het water gespeeld wordt en er ook fysiek contact is met de tegenstander is het wel een van de zwaardere sporten die er is qua uithoudingsvermogen. Een aantal regels die er gehanteerd worden bij waterpolo zijn de volgende:

  • je mag de bal enkel met 1 hand vastpakken
  • tijdens het spel mag de bal niet onder water worden gehouden
  • je mag de tegenstander aanvallen en zelfs vastpakken wanneer deze de bal vast heeft, dat wil zeggen dat wanneer de bal losgelaten word door de aanvaller, en je hem of haar nog steeds vast hebt, er een vrije bal voor de tegenstander gegeven word
  • vrije ballen mogen niet direct op doel geschoten worden (tenzij deze buiten het 5m gebied is gekregen) 

Teams

Bij de Futen wordt er op alle niveaus waterpolo gespeeld. In alle competities (kring,district en bond) zijn er teams actief. Op dit moment zijn er 3 heren senioren teams en 2 jeugdteams ingeschreven. 

Minipolo: voor kinderen van 6 to 9 jaar. Hier wordt op een speelse manier kennis gemaakt met waterpolo.

Pupillen o.11: voor kinderen van 9 tot 11 jaar. Hier worden al de eerste echte wedstrijdjes gespeeld. De teams zijn bij de pupillen gemengd (jongens en meisjes) 5 tegen 5, in een verkleint bad. De spelduur bedraagt 4x4 minuten.

Pupillen o.13: voor kinderen van 11 tot 13 jaar. Hier worden al de wedstrijdjes gespeeld in een groot bad. De teams zijn ook hier gemengd (jongens en meisjes). De spelduur bedraagt 4x4 minuten. 

Aspiranten o.15: voor jongeren van 13 tot 15 jaar. Deze wedstrijden worden ook nog gemengd (jongens & meisjes) gespeeld. De spelduur bedraagt 4x5 minuten. 

Jeugd o.17 en o.19: voor jeugdspelers van 15 tot 19 jaar. Hier zijn aparte heren en dames jeugd teams. De spelduur bedraagt ook hier 4x5 minuten. Bij de Jeugdwedstrijden is er, net als met basketbal, een 30-seconde schotklok aanwezig om de snelheid van het spel te bevorderen.

Senioren: Voor alle spelers ouder dan 19 jaar (jeugdspelers mogen ook meedoen). Afhankelijk van de klasse waarin gespeeld wordt kan de speeltijd oplopen tot 4x7 minuten. Bij de seniorenwedstrijden is er, net als bij de jeugd o.19, een 30-seconde schotklok aanwezig om de snelheid van het spel te bevorderen.

Training

De waterpolo trainingen worden op dinsdagavond gegeven op de volgende tijden:


Ook is er de mogelijkheid bij de Futen om mee te doen met Swimkick trainingen. Dit is een speciale training voor de wat jongere kinderen waarbij beide onderdelen aan bod komen om zodoende te kijken wat ze leuker vinden. Deze is op woensdag van 17:30 toot 18:30 en zaterdag van 17:00 tot 18:00.

Wedstrijden

Net zoals bij alle andere sporten heb je uit- en thuiswedstrijden. Wij, als Futen, spelen onze thuiswedstrijden altijd op zondagmiddag/avond van 17:00 uur tot 20:00 uur. Met als uitgangspunt dat de jeugdteams als eerste spelen en de senioren teams daarna. De uitwedstrijden worden veelal (afhankelijk van de andere verenigingen) op zaterdag gespeeld.